Nieuws/Binnenland
1041453
Binnenland

Bontes uit PVV gezet

Louis Bontes is uit de PVV-fractie gezet. Dat heeft partijleider Geert Wilders dinsdag bekendgemaakt.

,,Bontes heeft fractiegenoten beledigd door te zeggen dat ze lakeien zijn en dat ik een dictator ben. Hij heeft de PVV zwaar beschadigd", zo zei Wilders over het gedwongen vertrek van zijn partijgenoot. Volgens hem heeft de hele fractie besloten dat Bontes weg moest. ,,Kritiek is goed. Moet je kunnen uiten. Maar dat moet je doen op het geschikte moment in de fractievergadering en niet in 95 verschillende media. We hebben geen zin om ruzie te maken'', aldus Wilders. Met zijn acties heeft Bontes ,,zichzelf eigenlijk uit de partij gezet''.

Kritiek

Bontes zei eerder op de dag nog te hopen in de fractie te kunnen blijven. Hij verliet ruim een week geleden het fractiebestuur. De voormalig politiefunctionaris heeft onder meer kritiek op het financiële beheer in de PVV, die volgens hem als los zand aan elkaar hangt. Hij is verder teleurgesteld dat de partij volgend jaar alleen in Almere en Den Haag meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens hem laat de PVV haar kiezers daarmee in de steek.

Bontes neemt zijn Kamerzetel mee en gaat verder als eenmansfractie. De SP wordt daardoor met 15 zetels de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer. De PVV heeft zonder Bontes 14 zetels.

Vervelend

Bontes zei de kwestie ,,heel vervelend'' te vinden. ,,Ik kreeg van niemand steun'' en hij vindt dat ,,pijnlijk''. Maar hij is nog wel zoveel PVV'er, dat hij met de partij zal blijven meestemmen. Volgens hem is er geen politiek probleem. Er zit op politiek vlak ,,geen licht'' tussen hem en de PVV.

Bontes hield zich voor de partij van Wilders in de Kamer onder meer bezig met politie en terrorismebestrijding. Hij was ook fractiepenningmeester/secretaris personeel.

Bontes was eerder lid van het Europees Parlement. Daarvoor werkte hij bij de scheepswerven en bij de politie.