Nieuws/Buitenland
1041466
Buitenland

Noord-Oostzeekanaal nog gesperd na aanvaring

Het Noord-Oostzeekanaal in Duitsland is dinsdag nog altijd gesperd na een aanvaring maandag tussen een Nederlands schip met ammoniak en een ander schip. De Nederlandse tanker Coral Ivory botste op het drukbevaren kanaal op het 100 meter lange schip Siderfly, dat slagzij maakte. Dat schip moet geborgen worden voordat er weer andere scheepvaart langs kan, zei een woordvoerder van het averijbureau in Cuxhaven.

Maandagavond lagen circa tien schepen te wachten tot ze hun weg konden vervolgen.

„Ons schip ging onder beloodsing, dus onder begeleiding van twee loodsen, de haven uit en het kanaal in”, aldus directeur Jan Valkier van rederij Anthony Veder. „Maar hoe het de Spiderfly heeft kunnen raken, wordt nog onderzocht.” Juist vanwege dat onderzoek mag de Coral Ivory nog niet vertrekken en is het kanaal gestremd.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de berging van de Siderfly gaat duren. Het schip heeft een gat van 3 tot 5 meter in de romp en dreigde te zinken. Twee sleepboten hebben het vrachtschip verankerd en moeten dat voorkomen. De Coral Ivory heeft alleen lichte schade opgelopen. „Er is bij ons niet zo heel veel aan de hand. Een deukje in de boeg, maar daar kun je nog mee varen.”

De Coral Ivory verscheepte ammoniak, maar volgens Valkier heeft dat niet voor risico's gezorgd. Het is nog niet duidelijk hoe lang de berging van de Spiderfly en het onderzoek gaan duren.

Bij het ongeluk raakte geen van de 28 opvarenden van de twee schepen gewond.