Nieuws
1041489
Nieuws

Apple verkoopt bijna 34 miljoen iPhones

Apple verkocht in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 33,8 miljoen iPhones,  een paar miljoen meer dan was verwacht. Wel viel het aantal van 14,1 miljoen verkochte iPads een beetje tegen. De omzet kwam in totaal uit op $37,5 miljard. De winst per aandeel van $8,26 overtrof de verwachting van analisten van $7,92.

De cijfers geven een eerste indicatie van de verkoopresultaten van de nieuwe iPhone. Voorafgaand aan de bedrijfsresultaten leek het erop dat de iPhone 5s beter verkocht dan de goedkopere 5c, waarmee het Amerikaanse technologiebedrijf de dalende prijzen voor smartphones eindelijk wist te stoppen.

De echte test komt echter pas als de feestdagen voor de deur staan. Apple schat zelf in dat er dan voor $55 tot 58 miljard aan producten over de toonbank gaan. Vorig jaar werd in december een recordaantal van 47,8 iPhones verkocht, en 22,9 miljoen iPads.

Of de kwartaalcijfers beleggers gerust stellen, valt echter nog te bezien. Het bedrijf uit Cupertino verwacht een winstmarge van 36,5 tot 37,5%. Dat is een dalende lijn ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar geleden (38,6%) en van het jaar daarvoor (44,7%). De goedkope iPhone 5c lijkt hier debet aan. Ironisch, aangezien Apple een goedkoper toestel juist hard nodig had, om de concurrentie met Samsung aan te kunnen, met name in China.