Nieuws/Binnenland
1041521
Binnenland

Zaak tegen Hooijmaijers (VVD) van start

De zaak tegen de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers gaat vandaag van start. De VVD'er wordt verdacht van fraude, omkoping en witwassen in de periode dat hij bestuurder was in Noord-Holland. Hij heeft volgens justitie 1,6 miljoen euro aan smeergeld aangenomen. Als eerste staat vandaag een compagnon van Hooijmaijers terecht, volgende week is het de beurt aan de VVD'er zelf.

De strafvervolging vloeit voort uit een jarenlang groot fraudeonderzoek van de rijksrecherche naar Hooijmaijers, onder meer naar belangenverstrengeling tussen zijn werk als gedeputeerde en het bedrijfje op naam van zijn vrouw. Medio 2011 bleek dat Hooijmaijers meermaals had verzwegen dat hij belangen had in het adviesbureau dat hij als gedeputeerde inschakelde. In het onderzoek zijn invallen gedaan bij Hooijmaijers, maar ook bij zeker zes bedrijven.

Hooijmaijers stapte in 2009 op als provinciebestuurder na de affaire met de IJslandse bank Landsbanki die failliet ging. Daarbij verloor Noord-Holland 78 miljoen euro. Toenmalig commissaris van de Koningin Harry Borghouts (GroenLinks) zou bovendien 3000 euro aan declaraties van oud-gedeputeerde Hooijmaijers hebben goedgekeurd terwijl deze geen bonnetjes had ingediend.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");