Nieuws/Binnenland
1041523
Binnenland

Kunst en cult voor 'alle zielen'

Voor de 14e keer dit jaar zetten de musea van Amsterdam zaterdagnacht hun deuren open. Bijzondere films, rondritjes in een tuktuk, een E-nummerbingo, rustgevende pianomuziek in het donker en Chinese nachtmeditaties moeten jonge mensen enthousiasmeren voor kunst en alles wat daarmee te maken heeft. Nieuw tijdens de Museumnacht dit jaar is de nachtmuziek die op tal van plaatsen zal klinken.

"Want muziek, daar houden we toch bijna allemaal wel van", stelt Sarah Berckenkamp van de organisatie N8, Stichting Museumnacht Amsterdam. "Naast een groot aantal musea waar dj's zullen draaien, hebben we verschillende jonge frisse popmuzikanten benaderd om bij speciale kunstcollecties muziek te maken. De combinaties zijn: De Nachtdienst en Amsterdam Museum, Pien Feith en Hermitage en Cata, Pirata en Stedelijk Museum. We willen vooral laten zien hoe kunst mensen kan inspireren, in dit geval in de muziek."

De officiële opening van de Museumnacht vindt om 18.30 uur plaats in het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum. Dan wordt Nachtlicht gedraaid, een film die de organisatie speciaal heeft laten maken door de jonge kunstenaars Emmanuel Adjei (1988) en Marleen Özgür (1984). Maar daarna is het nog lastig kiezen. Liefst 50 musea trekken alles uit de kast.

Lekker eng

In voor wat donkere spanning? De Hortus bij nacht zal als een mistig kerkhof zijn: met spinnenrag in de bomen, zombies die door de tuin schuifelen en een Danse Macabre in de Palmenkas. In stijl meedansen? Dan kun je je laten schminken door studenten van de opleiding Grime aan het ROC Amsterdam. En dan na afloop genieten van bloedworst, Bloody Mary's en The Kiss of Death. Want Museumnacht valt dit jaar op Allerzielen. En dan herdenken we de doden en zij ons.

In het vlakbij de Hortus gelegen Artis zal het traditiegetrouw druk zijn. "Het blijkt toch een aantrekkelijke combinatie: dieren kijken in het donker. Zowel het aquarium als het planetarium zijn favoriet." Minder bekend, maar wel zo leuk is volgens Sarah Berckenkamp het programma Please dó touch de collectie die het Allard Pierson Museum organiseert. Met hun ludieke Chanel no 2000 voor Chr. kunnen bezoekers opsnuiven hoe mensen vroeger roken bij het onderdeel Kleren maken de Griek, kun je raden welke God wordt getoond, en een Masterchef Rome zal oude delicatessen als pauwenhart en flamingotongetjes laten 'herleven'.

 

Nemo staat in het teken van Zoet en Liefde in de Wetenschap. Zij organiseren een E-nummerbingo, laten de techniek achter snoep maken zien en je kunt bovendien ervaren hoe het (weer) voelt tot over je oren verliefd te zijn bij het onderdeel 'oxytocine inhaleren', ofwel het liefdeshormoon. Sarah Berckenkamp: "Nemo doet het altijd goed bij gezinnen. Maar het is ieder jaar weer leuk om te zien hoe ook volwassenen weer kind worden. Juist zij gaan zo'n nacht helemaal los bij alle apparaten en proefjes."

Yogasessies

Rustgevender is het programma in het Pianola Museum, waar Russische muziek op de piano en pianola van onder meer Strawinsky zal klinken. En in de Nieuwe Kerk staan er na de succesvolle yogasessies van vorig jaar nu Chinese massages, T'ai Ch'i Chuan en nachtmeditaties op het programma. Er is zelfs een Chinese waarzegger in de kerk. En in het Van Eesterenmuseum, waar de historie van de Amsterdamse wijk Nieuw-West met haar Indonesische gemeenschap centraal staat, kunnen bezoekers instappen voor een rondje Nieuw-West per riksja. Ook kan worden geluisterd naar Indo-rock.

 

En wie dán nog wat te klagen heeft die nacht, kan zich begeven naar het Joods Historisch Museum. Onder het mom Digiffity kun je hier op een digitale klaagmuur je boodschap ventileren. Het liefst in onvervalste straattaal, zoals het in écht Amsterdams geschiedt.

Kunst delen

Om het enorme aanbod van programma's te bekijken heeft N8 vorig jaar de Museumnacht App gelanceerd. Naast alle activiteiten, tijden en updates zijn er ook tien museumroutes geplaatst in de app. Dit jaar is de app jaar uitgebreid met Point of You. Daarmee kunnen bezoekers foto's van zichzelf in een museum delen. Deze worden vertoond op meer dan 25 live stream schermen in de musea.

Info: www.n8.nl