Nieuws/Binnenland
1041565
Binnenland

DNA onthult trek naar Eindhoven vanaf 16e eeuw

De komst van nieuwe mensen naar Eindhoven is na 1500 begonnen en sindsdien nooit meer opgehouden. De eerste resultaten van het mogelijk grootste archeologisch DNA-onderzoek ter wereld maken dat duidelijk. „Er heeft hier heel veel vreemd volk rondgelopen”, zegt de betrokken stadsarcheoloog Nico Arts dinsdag.

In 2005 en 2006 werden uit de oude begraafplaats van de Catharinakerk in Eindhoven de skeletresten van meer dan 1000 doden opgegraven. Van 378 mensen die overleden tussen 1200 en 1850 was het mogelijk om bruikbare DNA-monsters te nemen. Het DNA werd geanalyseerd door het forensisch laboratorium voor DNA-onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum.

„In genetisch opzicht bestaan er verschillen tussen de mensen van vóór 1500 en daarna. Er is duidelijke sprake van migratie naar Eindhoven”, schrijft Arts over de eerste resultaten van het jarenlange onderzoek. Het is niet precies duidelijk waar de migranten vandaan komen, maar ze komen niet uit de buurt, denkt Arts.

In het DNA van vier skeletten zijn zelfs kenmerken gevonden die mogelijk uit Afrika of Azië komen. „Het kan gaan om migranten maar dat is niet zeker. Het is te stellig om te zeggen dat er Afrikanen of Aziaten naar Eindhoven zijn gereisd. Uiterlijke kenmerken van Afrikanen of Aziaten hebben we niet gevonden.”

De enige historische verklaring voor het vreemde DNA zijn de vele oorlogen die na de Middeleeuwen zijn gevoerd. Het is bekend dat exotische huurlingen bijvoorbeeld uit Oost-Europa hebben meegevochten, legt Arts uit.

De eerste resultaten van het Eindhovense onderzoek worden volgende maand gepresenteerd, onder andere tijdens een internationaal congres in Leiden. In december verschijnt een boek.