Nieuws/Binnenland
1041566
Binnenland

NS: weer normale dienstregeling

De treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) rijden dinsdag in principe weer volgens de dienstregeling. „Het kan zijn dat er op bepaalde plekken nog kleine herstelwerkzaamheden plaatsvinden, maar die hebben als het goed is geen effect op het treinverkeer”, zo meldde een woordvoerster dinsdagmorgen.

Wel zullen sommige treinen korter of juist langer dan normaal zijn. „De treinen moeten herverdeeld worden: bijvoorbeeld een trein die gisteren strandde in Meppel en vanochtend nog naar zijn nieuwe positie in Hilversum gebracht moet worden”, aldus de zegsvrouw.

Zoveel mogelijk treinen zijn vannacht al verplaatst, maar in bepaalde gevallen moet dat vanmorgen nog gebeuren. „In sommige treinen kan het dus heel druk zijn, terwijl passagiers in andere treinen bij wijze van spreken languit kunnen liggen.” Hoeveel treinen te kort zijn, durfde ze niet te zeggen.

„Incidenteel” kunnen passagiers een vieze trein aantreffen, omdat die door alle consternatie van maandag een schoonmaakbeurt heeft gemist. „Maar als een trein echt smerig is, wordt die alsnog schoongemaakt.”

Dinsdag zouden wel vertragingen kunnen ontstaan omdat treinen langzamer moeten rijden door herfstachtige omstandigheden. Reizigers krijgen het advies kort voor vertrek te informeren of de treinen op hun traject volgens planning rijden.

Ook bij Arriva rijden alle treinen en bussen weer volgens de dienstregeling, zo heeft een woordvoerster dinsdagmorgen laten weten. „Alles is gisteravond alweer gaan rijden en staat weer op de juiste plek.” De zegsvrouw denkt niet dat er dinsdag door het herfstweer nog 'nieuwe' vertragingen ontstaan.

Veel treinen reden maandag niet op tijd en op een aantal trajecten reden helemaal geen treinen meer. Honderden spoorwerkers en brandweerlieden waren maandag druk bezig om de chaos op en rond het spoor op te ruimen. Omgewaaide bomen en afgebroken takken verhinderden in grote delen van het land een normale treinloop. Ook was op veel plekken de bovenleiding kapot.