Nieuws/Binnenland
1041570
Binnenland

PvdA: maximum aan kosten zorgmanagers

Om ervoor te zorgen dat zorginstellingen niet te veel geld uitgeven aan papierwerk, auto's en managers, moet er een maximum worden ingesteld voor dit soort uitgaven. Die mening uitte PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk dinsdag, vooruitlopend op het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid later op de dag. Van Dijk wil met een norm voor zogeheten overhead zorgen dat zo veel mogelijk zorggeld ook daadwerkelijk aan zorg wordt besteed.

Volgens de politicus verschilt het per instelling enorm hoeveel er wordt uitgegeven om de eigen organisatie draaiende te houden. „Dat varieert van enkele procenten van hun budget tot soms wel tientallen procenten. Het moet mogelijk zijn daarin verbetering te brengen.” Hoeveel het overheadpercentage moet worden, stelt Van Dijk niet voor. „Dat is niet gemakkelijk vast te stellen”, aldus de PvdA'er. „Laat de staatssecretaris samen met de instellingen bekijken wat een redelijke norm is.”

Van Dijk zou het liefst bij alle instellingen voor langdurige zorg toe willen naar de manier waarop Buurtzorg Nederland werkt. Die organisatie lever thuiszorg en doet dat vrijwel zonder managers. Volgens de PvdA'er is het overigens een goed moment om afspraken te maken over de kosten van overhead, omdat de langdurige zorg de verantwoordelijkheid wordt van gemeenten. „Laten we die hervorming aangrijpen om ook de kosten van overhead aan te pakken”, stelt Van Dijk.