Nieuws/Binnenland
1041574
Binnenland

Demonstrant biedt excuses aan

Een Zwarte Piet-demonstrant die zaterdagmiddag een vrouw belaagde op het Malieveld, heeft haar zijn excuses aangeboden.

Tilly Kaiseipo werd door tientallen demonstranten uitgescholden en bedreigd. Zij dachten dat de vrouw tegenstander van Zwarte Piet was, maar in werkelijkheid had zij daar niets tegen. Zij demonstreerde juist tegen de Verenigde Naties: niet alleen vanwege Zwarte Piet, maar ook vanwege het gebrek aan aandacht van de organisatie voor het lot van de Papoea's in Indonesië. "Iedereen moet van Zwarte Piet afblijven, zeker de VN," zegt ze.

Dat werd door de demonstranten alleen niet begrepen. Zij riepen de vrouw onder meer toe dat ze "terug moest naar haar eigen land". Uiteindelijk werd zij door de menigte ingesloten en werd zij "voor haar eigen veiligheid" meegenomen door de politie.

Demonstrant Jan Mattheijer zegt tegen Omroep West dat het niet de bedoeling was om de vrouw bang te maken. "Als je wilt demonstreren, waarom ga je dan niet gewoon aan de rand van het veld staan," wilde hij haar naar eigen zeggen duidelijk maken.

"De mensen hadden het idee dat ze tegen Zwarte Piet was. Zwarte Piet moest blijven, en dat is dan belangrijker dan luisteren naar iemand die zich bedreigd voelt," zegt Mattheijer. "Als die vrouw zich zo bedreigd voelde, wil ik best mijn excuses aan haar maken hoor. Daar heb ik helemaal geen bezwaar tegen."