Nieuws/Binnenland
1041584
Binnenland

Joke van Leeuwen wint AKO Literatuurprijs

Joke van Leeuwen met haar boek Feest van het begin is dit jaar de winnaar van de AKO Literatuurprijs, een van de belangrijkste Nederlandstalige literaire prijzen. De prijs werd maandagavond uitgereikt in museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

Zes schrijvers maakten kans op de prijs. De winnares kreeg 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters. Juryvoorzitter was dit jaar Patrick Janssens, lid van het Vlaamse parlement. De jury motiveerde haar keuze als: „Het winnende boek stelt universele vragen over schoonheid en waarheid; het leven fris aanvaarden met inbegrip van alle malheur. Deze auteur schrijft als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert.”

In Feest van het begin heeft Van Leeuwen zich gebaseerd op de memoires van Charles-Henry Sanson, de beul die van 1739 tot 1806 in Parijs leefde en die duizenden mensen om het leven heeft gebracht. Ze geeft een beeld van het Franse leven aan het eind van de 18e eeuw.

Naast de winnares Joke van Leeuwen waren genomineerd: Martin Bossenbroek (De Boerenoorlog), Jan Brokken (De vergelding), Wouter Godijn (Hoe ik een beroemde Nederlander werd), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba) en Allard Schröder (De dode arm). In tegenstelling tot voorgaande jaren zaten er geen Vlamingen onder de genomineerden.

Actualiteitenrubriek Nieuwsuur deed rechtstreeks verslag van de bekendmaking.