Nieuws/Binnenland
1041588
Binnenland

Massaal naar het museum

DEN HAAG - De musea voor beeldende kunst in ons land maakten de afgelopen jaren een kolossale groei in de bezoekersaantallen door; er kwamen maar liefst 89 procent meer belangstellenden. Vorig jaar werd er bijna 9 miljoen keer een bezoek gebracht aan een museum met beeldende kunst.

Dat is op te maken uit het rapport Cultuur in Beeld van het ministerie van Cultuur (OCW). De stijging van het museumbezoek is voor een deel te verklaren uit de heropening van gerenoveerde musea, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag, maar de groeiende belangstelling is ook gewoon een trend.

Negen van de tien Nederlanders gaan ook elk jaar minstens één keer naar een voorstelling, tentoonstelling of festival. Gemiddeld bezoeken we zeventien keer per jaar een voorstelling, tentoonstelling of festival. Cabaretvoorstellingen, jazzuitvoeringen en musicals zijn het populairst. Ook de bios en de popmuziek doen het steeds beter.

Afname bezoeken schouwburgen en concertzalen

Het bezoek aan schouwburgen en concertzalen neemt wel af, maar dat komt mogelijk doordat er steeds vaker uitvoeringen zijn op andersoortige locaties.