Nieuws/Binnenland
1041600
Binnenland

Bewoners mogen terug na steekvlam Zuidlaren

Alle bewoners van het seniorencomplex Nieuw Laarhof in Zuidlaren (Drenthe) kunnen terugkeren naar hun woning. Het gaslek dat leidde tot een steekvlam van 15 meter, is door netbeheerder Enexis aan het begin van de avond gedicht. Dat meldde de gemeente Tynaarlo, waaronder Zuidlaren valt. Omdat de steekvlam zich pal naast het complex bevond, had de brandweer maandagmiddag besloten de woningen te ontruimen.

De bewoners van ruim 50 appartementen moeten het de komende uren wel zonder verwarming doen. De gasvoorziening rond het lek is nog niet hersteld. De gemeente, die spreekt van „een heftige situatie”, verwacht dat dat pas in de loop van maandagavond of mogelijk in de nacht van maandag op dinsdag het geval zal zijn.

Oorzaak van de brand was een door de storm omwaaiende boom die een ondergrondse leiding aan de Hofakkers in het Drentse dorp kapot had getrokken. Door nog onbekende oorzaak ontvlamde het gas dat onder hoge druk uit de leiding spoot. Niemand raakte gewond. De brandweer was met veel materieel ter plaatse en slaagde er pas na uren in het vuur te doven.

Ook de waterleiding in Zuidlaren raakte maandagmiddag beschadigd door omvallende bomen. Een groot deel van het dorp zat daardoor zonder water. Dat leidde niet tot problemen bij het gaslek, zo zei een woordvoerder van de brandweer, omdat de brandweerwagens zelf watertanks hebben.