Nieuws/Buitenland
1041617
Buitenland

Poetin: homo's zijn welkom bij Winterspelen

Iedereen is welkom bij de Winterspelen in de Russische badplaats Sotsji, „ongeacht nationaliteit, ras of seksuele oriëntatie”. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd tegen het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach. Poetin reageerde daarmee op de kritiek die Rusland krijgt over de steeds strengere regelgeving tegen homoseksuelen.

„We doen al het mogelijke, zowel de organisatie als onze atleten en fans, om deelnemers en gasten zich op hun gemak te laten voelen in Sotsji”, zei Poetin.

Rusland heeft een wet aangenomen die „homoseksuele propaganda” gericht op kinderen verbiedt. Dat leverde Poetin scherpe kritiek op uit het Westen, waar de wet discriminerend wordt genoemd.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) riep Bach maandag op nadrukkelijk stelling te nemen tegen de mensenrechtenschendingen in Rusland die direct te maken zouden hebben met de voorbereidingen op Sotsji. „Het IOC zou Rusland moeten oproepen de wet in te trekken die lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders discrimineert”, stelt HRW.

De organisatie zegt te kunnen aantonen dat Rusland bouwvakkers heeft uitgebuit die werkten aan de bouw van de accommodaties van de Winterspelen. Zij zouden ook illegaal zijn vastgezet of zijn gedeporteerd. Ook zouden mensen uit hun huis zijn gezet zonder afdoende compensatie om de accommodaties te kunnen bouwen. Daarnaast zouden journalisten zijn bedreigd en zouden critici van de voorbereidingen op de Winterspelen de mond zijn gesnoerd.