Nieuws/Binnenland
1041618
Binnenland

Mazelen: flink ziek en zeer besmettelijk

Een 17-jarig meisje uit Zeeland is afgelopen weekeinde aan de gevolgen van de mazelen overleden. Zij is de eerste die sinds de mazelenuitbraak dit jaar aan de complicaties van de besmettelijke ziekte is overleden. Wat is mazelen precies en welke groepen mensen lopen het meeste risico om ziek te worden? Vijf vragen over mazelen.

Wat is mazelen?

Mazelen is een erg besmettelijke ziekte die door een virus wordt veroorzaakt. In Nederland worden sinds 1976 alle kinderen ingeënt tegen de ziekte via het Rijksvaccinatieprogramma. Slecht een kleine groep ouders laat hun kinderen uit principe niet inenten.

Hoe raakt iemand besmet?

Mazelen is heel besmettelijk. Omdat het virus in de neus en keel zit, kan door hoesten, praten en niezen het virus in de lucht terechtkomen en zo ook door iemand anders worden ingeademd.

Wat zijn de symptomen?

Onder meer koorts, hangerigheid, verkoudheid, hoesten en ontstoken ogen. Na de besmetting duurt het ongeveer tien dagen voordat iemand ziek wordt. Enkele dagen tot een week daarna ontstaat een huiduitslag. Die begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen wordt de huiduitslag minder en daalt de koorts. Meestal wordt de patiënt zonder medicijnen beter. Als er complicaties optreden, is de kans op middenoorontsteking en longontsteking het grootst.

Wie kan mazelen krijgen?

Iedereen die niet gevaccineerd is of de ziekte niet op natuurlijke wijze heeft doorgemaakt, kan mazelen krijgen. Als veel ongevaccineerde mensen bij elkaar zijn, is er een grotere kans op verspreiding van het virus en kan dit tot een epidemie leiden. Dat is bijvoorbeeld het geval op de zogenoemde biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel streng gereformeerden wonen die vanwege hun geloof afzien van vaccinatie.

Is mazelen te behandelen?

Nee, er is geen specifieke behandeling voor mazelen. De meeste mensen worden zonder behandeling weer beter.