Nieuws
1041710
Nieuws

Herbruikbare tas slecht voor gezondheid

Een herbruikbare boodschappentas meenemen naar de winkel mag dan goed zijn voor het milleu, maar dat is het zeker niet voor uw gezondheid, zo waarschuwen experts. Op boodschappentassen worden vaak E.coli-bacteriën aangetroffen, waardoor er een verhoogd risico bestaat op voedselvergiftiging.

Rauw vlees of groenten (waar nog aarde aan zit) zou nooit in een herbruikbare tas vervoerd moeten worden, dat zegt Hugh Pennington, bacterioloog aan de universiteit van Aberdeen. De bacteriën die voorkomen op deze producten kunnen gemakkelijk de andere boodschappen besmetten. Vooral voedsel zoals fruit, dat niet gekookt wordt voor het consumeren, vormt een gevaar voor de gezondheid, zo staat te lezen op de site van de Britse krant DailyMail. "Bij rauw vlees kun je beter een plastic tasje gebruiken. Ook als producten in plastic verpakt zijn is het beter om ze gescheiden te houden van andere voedingsproducten. Pak liever een tasje dat je na gebruik weg kunt gooien of wassen. Houd de producten weg van andere boodschappen, zeker de onverpakte items die rauw gegeten worden" , zegt Pennington.Wassen

"Om herbruikbare tassen bruikbaar te houden zouden ze regelmatig gewassen moeten worden in de wasmachine. Antibacteriële sprays volstaan niet voor het doden van bacteriën die voorkomen op rauw vlees. Als Boodschappentassen niet gemakkelijk schoon te krijgen zijn, kun je ze beter weg doen. Niet alle slechte bacteriën gaan dood in de was", vervolgt de bacterioloog. Uit een ander onderzoek van de universiteit van Pennsylvania kwam naar voren dat sinds het verbod op wegwerptassen in San Francisco het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen door voedselvergiftiging praktisch is verdubbeld. Op herbruikbare winkeltassen werd vaak E.coli aangetroffen en 97 procent van de ondervraagden gaf aan de herbruikbare tas nooit te wassen.