Nieuws/Binnenland
1041718
Binnenland

Orkaan blies even over Vlieland

„Deze storm gaat in de geschiedenisboeken.” Over het Waddeneiland Vlieland blies maandag zomaar even een heuse orkaan: om 12.10 uur werd windkracht 12 gemeten, officieel is dat orkaankracht.

Inwoner Jan Houter, oud-gemeenteraadslid op het eiland, en zijn broer Jos zaten hebben nog niet eerder zoiets meegemaakt. „We zijn wel wat wind gewend hier, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. De enige storm die erop lijkt, was die van 1953”, aldus Jan.

De Houters zagen wat de wind maandag op het eiland teweegbracht. De 17e-eeuwse kerk raakte beschadigd door een omvallende iep en vele bomen zijn ontworteld. Van meer dan de helft van de woningen in het dorp zijn dakpannen gewaaid; de brandweer moest de hoofdstraat van het enige dorp op het eiland afzetten.

Harde stormen op het eiland komen volgens Jan vaak uit het noordwesten. „Dan beukt de Noordzee op het strand. Nu kwam de wind zo op het dorp vanuit Texel. Er spatte wel veel water, maar erg hoog was het niet.”

Op het eiland werd bovendien een windstoot gemeten van 151 kilometer per uur. Een dergelijke windstoot is goed voor een vijfde plaats in de top 10-notering van zwaarste windstoten ooit, en de zwaarste ooit in oktober.