Nieuws/Binnenland
1041724
Binnenland

'Ik zag geen beletsel voor werk in Duitsland'

Onhandig was het misschien wel, maar verder kan de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur, naar eigen zeggen verantwoorden waarom hij in Duitsland als arts aan het werk terwijl dat in Nederland niet meer mocht. „Ik heb het nooit als een beletsel gezien om zonder BIG-registratie in Duitsland te werken”, zegt hij in een maandag gepubliceerd interview met NRC Handelsblad. Over een week begint de strafzaak tegen de ex-neuroloog, die tegenwoordig zijn tweede achternaam wil laten varen. Het wordt al de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.

Over een week begint de strafzaak tegen de ex-neuroloog, die tegenwoordig zijn tweede achternaam wil laten varen. Het wordt al de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. Jansen Steur wordt verdacht van onder meer het stellen van verkeerde diagnoses met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Ook zou hij geld verduisterd hebben, ruim 88.000 euro. In het interview geeft hij dat toe. Hij zegt er kleding en kunst van te hebben gekocht.

Jansen Steurs advocaat Frank van Gaal geeft geen commentaar op het interview. Wel liet hij eerder al weten dat zijn cliënt aanwezig is bij de behandeling van de tuchtzaak, vrijdag, en ook bij de rechtszaak vanaf volgende week maandag. Hij wil daar openheid van zaken geven.

Jansen Steur werkte tot 2004 als neuroloog in het Medisch Spectrum Twente (MST), maar moest daar gedwongen vertrekken na een reeks incidenten. In 2009 liet hij zich uitschrijven uit het BIG-register, waar alle artsen ingeschreven staan. Omdat er destijds nog nauwelijks uitwisseling van die gegevens was tussen verschillende landen, kon Jansen Steur zonder veel problemen in Duitsland aan de slag. Inmiddels wisselen enkele landen wel beter informatie uit.