Nieuws/Binnenland
1041735
Binnenland

Storm legt openbaar vervoer in deel land plat

De zeer zware storm die maandag over Nederland raast, zorgt voor grote hinder in het openbaar vervoer. Rond Amsterdam en boven de lijn Zwolle - Enschede in het noorden van het land rijden geen treinen omdat er te veel bomen en takken op het spoor liggen. Ook de hogesnelheidstrein Thalys in de Randstad loopt vertraging op.

In Friesland ligt ook het busvervoer vrijwel stil. Vervoerder Arriva heeft de bussen laten stoppen. Qbuzz laat buschauffeurs zelf beslissen of ze verder kunnen rijden, maar meldt dat veel voertuigen stilstaan of niet door kunnen rijden door geblokkeerde wegen. In Arnhem ondervinden de trolleybussen grote vertraging, omdat de bovenleidingen te veel heen en weer zwiepen door de harde wind.

Op veel plaatsen raden vervoerders, de brandweer en andere hulpverleners mensen aan om binnen te blijven en niet op pad te gaan. Op de Herengracht in Amsterdam kwam een vrouw om het leven toen een omvallende boom op haar viel. Op tal van plekken in het land liepenj mensen verwondingen op door afknappende takken, omvallende bomen, afgewaaide dakpannen en rondwaaiende rommel.

De storm bereikte maandagmiddag boven Vlieland orkaankracht. Daar is een windsnelheid van 151 kilometer per uur gemeten. De veerdiensten naar de Waddeneilanden zijn grotendeels gestaakt, alleen de lijn Den Helder - Texel gaat maandagmiddag weer in de vaart.

Veel parken, bossen en attracties zijn maandag gesloten omdat het niet veilig is om daar rond te lopen. Onder andere de Amsterdamse diergaarde Artis, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en Dierenpark Amersfoort vroegen bezoekers om te vertrekken.

De brandweer riep bellers rond het middaguur op om het noodnummer 112 niet meer te bellen als het niet om een ernstige situatie gaat. De regionale meldkamers zijn overbelast. De Veiligheidsregio Utrecht laat plaatselijke overlast over aan de lokale brandweerposten in de provincie.