Nieuws
1041749
Nieuws

Ferry Newcastle durft IJmuiden niet in

De kapitein van de veerboot uit het Britse Newcastle durfde maandagmorgen door de harde wind niet aan te leggen in de haven van IJmuiden. Het schip met 1080 passagiers is daarom teruggekeerd naar zee en blijft daar de komende uren totdat de storm gaat liggen. Dat heeft de directeur van DFDS Seaways, Teun Wim Leene, laten weten.

„De King Seaways was aardig op weg de haven in. Het schip werd vanwege de harde wind zelfs door 3 sleepboten begeleid, maar de kapitein durfde toch niet aan te meren en heeft besloten terug de zee op te gaan”, aldus Leene. Ook de aanwezigheid van een loods om de kapitein te adviseren, mocht niet baten. „Het is een smalle haven, dus het risico is te groot.” Het kan wel tot 14.00 uur duren totdat de kapitein een nieuwe poging waagt.

Volgens planning moet de King Seaways maandag om 17.30 uur weer vertrekken voor de terugreis naar Newcastle. „Of dat gaat lukken, waag ik te betwijfelen”, zegt Leene. Na de aankomst in IJmuiden moet het schip namelijk eerst nog leeggehaald en schoongemaakt worden. „De boot vertrekt wel, maar waarschijnlijk pas later.” Zo'n 600 passagiers hebben een ticket voor de overtocht van maandagavond geboekt.