Nieuws
1041754
Nieuws

Griekse staatsobligaties goud waard

Drie Griekse obligatiefondsen behaalden in het jaar een rendement van meer dan 100%. Zij kochten op het hoogtepunt van de Eurocrisis goedkope Griekse staatsobligaties en hielden deze aan, terwijl andere beleggers massaal het Atheense schuldpapier dumpten.

Volgens de Wall Street Journal zijn de obligatiefondsen van NBG Asset Management en Eurobank Asset Management de best presterende in hun soort.

Ommekeer

Terwijl niemand meer in Griekse staatsobligaties geloofde, kochten fondsbeheerders Panos Simos (NBG Asset Management), Aris Papageorgakopoulos en John Gikas (Eurobank Asset Management) het schuldpapier juist op. "We dachten dat er op de bodem van de markt niet veel meer te verliezen was," aldus Papageorgakopoulos tegen de zakenkrant.

En daar kreeg het drietal gelijk in. De afgelopen maanden verdwenen angst voor een Grexit en lijkt de neergang van de Griekse economie af te nemen. Het leverde de drie fondsen volgens data van Morningstar rendementen van 108%, 107% en 105% op.

Geluk

Papageorgakopoulos noemt geluk een belangrijke factor in hun succes. Omdat de rating van Grieks schuldpapier naar junkstatus kelderde, moesten veel buitenlandse fondsbeheerders hun belangen in Griekenland verkopen.

De drie fondsbeheerders vulden ondertussen gestaag hun gehele portfolio met Griekse staatsobligaties. Voor de verkiezingen in mei 2012 stopten ze tijdelijk een deel van hun vermogen in de obligaties van Griekse banken, toen die onder hun originele waarde te koop waren.

Korting

Na de tweede ronde van de volksraadpleging, een maand later, switchten ze weer naar staatsobligaties, die zij op het hoogtepunt van de crisis voor €0,12 per €1 van de oorspronkelijke prijs konden kopen. De nieuwe regering wist het vertrouwen van buitenlandse schuldeisers enigszins te herstellen, waardoor de gemiddelde prijs van Grieks schuldpapier steeg naar €0,53 per oorspronkelijke €1.