Nieuws/Binnenland
1041771
Binnenland

Doden bij ongeluk Plein Hemelse Vrede China

Zeker vijf mensen zijn maandag om het leven gekomen toen een auto op een menigte inreed op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. De slachtoffers zijn de drie inzittenden van de auto, een toerist uit China en een bezoekster uit de Filippijnen. Tientallen mensen raakten gewond, meldden Chinese staatsmedia.

De toedracht van het incident is nog volstrekt onduidelijk. Het gebeurde pal voor de ingang van de Verboden Stad, een van de grootste toeristische attracties van de hoofdstad. De auto vatte vlam na de dollemansrit. Brandweer, politie en ambulance rukten massaal uit. Een buitenlandse toerist beweerde een explosie te hebben gehoord, maar dat is van officiële zijde niet bevestigd.

Het Plein van de Hemelse Vrede of Tianmenplein is een historisch plein in de Chinese hoofdstad. Op 4 juni 1989 werd een studentenopstand op de centrale plaats in Peking na anderhalve maand door het leger neergeslagen. China heeft de gebeurtenis met naar schatting honderden doden nooit erkend. Sindsdien wordt op en rond het plein streng gecontroleerd door veiligheidsdiensten.

Verkeer rondom het plein werd na het fatale incident stilgelegd en de nabijgelegen metrostations werden gesloten.