Nieuws/Binnenland
1041789
Binnenland

Kritiek oppositie op Weekers' Belastingplan

De PVV en de SP hebben kritiek op het Belastingplan van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. Vooral de accijnsverhogingen die het kabinet invoert, gaan tot veel ellende en verlies aan werkgelegenheid in de grensstreek leiden, stelde PVV-Kamerlid Roland van Vliet maandag in het debat over het Belastingplan.

Volgens hem wordt het volgend jaar al aantrekkelijk om vanuit Utrecht naar Duitsland te rijden voor een volle tank diesel of LPG en dan meteen, tabak, sterke drank, bier en frisdrank in te slaan. Duitsers komen dan niet meer shoppen in Venlo, maar Nederlanders gaan naar Mönchengladbach of Aken rijden. „Is dit weglekeffect een onbespreekbaar taboe bij Financiën?“

Van Vliet vermoedt daarnaast dat de accijnsverhogingen de schatkist niets of nauwelijks iets gaan opleveren, maar wel veel ondernemers in de grensstreek de nek omdraaien. Ook Farshad Bashir (SP) waarschuwde voor het „blind” verhogen van accijnzen en het „iedereen in de grensstreek failliet laten gaan”.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus antwoordde dat de accijnsverhoging op tabak al is uitgesteld. Ook de accijns op diesel wordt niet verhoogd, op diesel en LPG wel. Ze is alert op de zogenoemde grenseffecten, zegt ze, maar wijst erop dat sommige brandstoffen in Nederland jarenlang goedkoper waren dan in het buitenland. Ze pleitte ervoor niet meteen in paniek te schieten.

Van Vliet is ook fel tegen de verhoging van de belastingen op leidingwater en op het storten van afval. Dat laatste leidt er volgens hem alleen maar toe dat mensen afval gewoon op straat, in bossen of in sloten gaan dumpen.

Het PVV-Kamerlid vroeg zich verder af of Weekers de Belastingdienst nog wel in de hand heeft. Aanleiding daarvoor was kritiek van een vereniging van hoge ambtenaren van de fiscus over de bestrijding van fraude bij de belastingaangifte.