Nieuws/Buitenland
1041806
Buitenland

'Martelingen in gevangenis Zuid-Afrika'

Elektroschokken, gedwongen medicatie en ernstig geweld tegen gevangenen. Die beschuldigingen aan het adres van de Britse firma G4S onderzoekt de Zuid-Afrikaanse regering momenteel. Het bedrijf runt een geprivatiseerde gevangenis in het land.

„We kleedden ze uit en besprenkelden ze met water, zodat de elektriciteit goed werkte. Sommigen verloren het bewustzijn. Dan gooiden we weer water over hen heen en deden het opnieuw”, vertelde een voormalig bewaker van de Mangaung-gevangenis de BBC.

Zijn verhaal is een van de tientallen getuigenissen over martelingen binnen de muren van de instelling, waar zware criminelen zitten opgesloten. De Universiteit van Johannesburg heeft soortgelijke verhalen van 30 gedetineerden en 14 bewakers verzameld. Het bedrijf zelf stelt „geen bewijzen te hebben gezien”.

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft onlangs de controle over de gevangenis tijdelijk overgenomen. In eerste instantie stelde de regering alleen dat G4S „de controle was kwijtgeraakt”.

Bewakers vertelden de BBC dat ze zelf ook regelmatig worden aangevallen door gevangenen. Personeel zou slachtoffer zijn geworden van verkrachtingen, steekpartijen en gijzeling. „We willen dat ze bang voor ons zijn”, lichtte de anonieme oud-bewaker toe. „Want er is te weinig personeel.”