Nieuws
1041808
Nieuws

Lou Reed (71) overleden

De invloedrijke Amerikaanse zanger, songwriter en gitarist Lou Reed is zondag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het gezaghebbende Amerikaanse muziekblad Rolling Stone gemeld. De Britse agent van Lou Reed heeft het overlijden bevestigd aan de krant The Guardian.

Zijn agent zei dat Reed vermoedelijk is overleden aan de gevolgen van een levertransplantatie die hij in mei onderging. Kort daarvoor had hij een aantal optredens afgezegd. De rocklegende overleed op Long Island in de staat New York. Reed was getrouwd met zangeres en liedjesschrijfster Laurie Anderson.

Reed maakte furore als soloartiest, maar ook als lid van de groep Velvet Underground. Die legendarische band werd in 1965 opgericht op initiatief van pop-art meester en schilder Andy Warhol. Die bracht de groep onder in zijn Factory, zijn door de Newyorkse underground bezochte atelier. De band ging begin jaren zeventig uiteen.

Als soloartiest scoorde Reed hits met nummers als Walk on the wildside, Sweet Jane en Vicious. Albums als New York en Berlin gelden als klassiekers van de rockmuziek.

Na zijn levertransplantatie liet Reed zich in juni opnieuw voor het eerst voor een groot publiek zien. Hij was toen te gast bij het Cannes Lions International Festival of Creativity.