Nieuws/Binnenland
1041825
Binnenland

Consultant stapt in goud

Service met een gouden randje bieden. Dat is de wens van Stella Taliou. De van origine Griekse zei tien maanden geleden haar loopbaan als consultant vaarwel om in Amsterdam een eigen inkoopkantoor voor goud en zilver te beginnen. „Ik hoop dat Nicuma straks synoniem is voor vertrouwen en transparantie.”

Stella Taliou werd in haar vaderland opgeleid als civiel ingenieur. In Athene was ze betrokken bij grote infrastructurele projecten, zoals de bouw van een grote ondergrondse garage bij de haven. „Ik ben gek op Griekenland, maar het werd me destijds te klein, te benauwd. Ik wilde meer van de wereld zien en besloot een mba-opleiding te volgen aan de Rotterdam School of Management (RSM). Daar heb ik ook mijn man, een Nederlander, ontmoet.”

Na het behalen van haar titel werd Taliou management consultant bij AT Kearney. „Adviezen geven is mij op het lijf geschreven. Ik vind consulting ontzettend leuk. Nog steeds, hoor. Ik heb in heel veel verschillende sectoren gewerkt en klanten in de zorg, de it en financiële sector geadviseerd over tal van strategische en operationele vraagstukken.”

„Maar iets voor mijzelf doen, trok me ook. Al die energie die ik voorheen in andere organisaties stak, kan ik natuurlijk ook in mijn eigen bedrijf steken.” Na een ontmoeting met de Deense oprichter van het in Scandinavië al succesvolle Nicuma, besloot Taliou een zelfstandige Nederlandse dochteronderneming te starten.

„Als Griekse is mij de waarde van goud met de paplepel ingegoten. In onze cultuur is het gebruikelijk om sieraden cadeau te krijgen bij huwelijken, verjaardagen en andere speciale gelegenheden. Ik heb zelf ook een hele verzameling, waarvan ik een deel nooit draag. Die zou ik best willen verkopen, maar ik vond het een onduidelijke handel. Met mijn kantoor wil ik graag een open en eerlijk alternatief in de markt zetten door een inzichtelijke prijsstructuur te hanteren.”

Taliou borrelt van de innovatieve ideeën om de goudhandel te moderniseren. „Ik denk erover om workshops te geven, waarbij klanten zelf hun goud kunnen leren wegen en zo hun eigen prijs kunnen berekenen.” Als haar concept de komende maanden aanslaat, hoopt ze ook filialen in andere Nederlandse steden te kunnen openen.