Nieuws/Buitenland
1041844
Buitenland

Eerste niet-communistische premier Polen dood

De Poolse oud-premier Tadeusz Mazowiecki is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Poolse krant Gazeta Wyborcza maandag gemeld. Mazowiecki was de eerste niet-communistische premier van het Oost-Europese land sinds 1945. Hij geldt als een belangrijk hervormer van de samenleving, de politiek en de economie.

De christendemocratische Mazowiecki werd in 1989 minister-president, nadat de vakbond Solidariteit waar hij lid van was door massaal protest politieke veranderingen had afgedwongen. Hij was ook schrijver en journalist. Mazowiecki zat in de jaren 60 in het parlement, de Sejm, namens de katholieke organisatie Znak die als enige andere partij door de communisten werd getolereerd.

Tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) was Mazowiecki speciaal VN-rapporteur voor de mensenrechten. Hij legde die functie uit protest neer, omdat de internationale gemeenschap zich in zijn ogen veel te passief opstelde, met de genocide in Srebrenica tot gevolg. De enclave werd beschermd door Nederlandse militairen.