Nieuws/Binnenland
1041854
Binnenland

Kust en Brabant melden stormschade

Maandagochtend tussen 6 en 9 uur zijn 985 meldingen van storm- en waterschade bij de brandweerkorpsen gemeld. In totaal staat de teller sinds de wind zondagochtend begon te waaien op 2280. Dat meldt alarmeringen.nl.

De meeste meldingen door de storm kwamen uit Midden- en West-Brabant en Rotterdam-Rijnmond (beide 354). Hollands Midden telde 273 meldingen, Haaglanden 197 en Amsterdam-Amstelland 157.

Uit de data van alarmeringen.nl is goed te zien hoe de storm zich vanaf zondag over Nederland heeft bewogen. Zo hadden zondagochtend vooral de korpsen uit Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden verhoudingsgewijs veel meldingen, terwijl 's middags de regio's Amsterdam-Amstelland, Noord- en Oost-Gelderland en Noord-Holland Noord aan de bak moesten. De korpsen van Rotterdam (73), Breda (57), Amsterdam (60), Amersfoort (24) en Tilburg (27) hebben het tot nu toe bijzonder druk gehad met de storm.

Alarmeringen.nl is volgens eigenaar Wilbert de Vries de grootste database met geanonimiseerde (zonder huisnummer) meldingen van diverse hulpdiensten realtime. De maand oktober ontpopt zich volgens De Vries als een uitzonderlijk drukke maand voor de hulpdiensten als gevolg van stormschade en wateroverlast.

,,De teller voor meldingen over stormschade en wateroverlast staat voor deze maand inmiddels op 7191. Dit is bijna twee keer meer dan het aantal van 3674 soortgelijke meldingen vorige maand en bijna vier keer meer dan de 'schamele' 1903 meldingen die de brandweer in oktober 2012 binnenkreeg over stormschade en wateroverlast."