Nieuws
1041881
Nieuws

Live contact

Er zijn mensen die er hoog over opgeven. Maar wie goed nadenkt, zal beseffen dat het ronduit achterhaald is. Ik heb het over live contact, het verschijnsel dat twee mensen elkaar oog en oog zien om vervolgens over te gaan tot een gesprek waarbij beeld en geluid rechtstreeks kunnen worden ervaren. Het is een fenomeen dat in vroegere tijden wel gebruikelijk was, maar dan ook alleen omdat de techniek het niet toestond om elkaar te ontlopen.

Gelukkig is daar drastisch verandering in gekomen. Want wie nieuwtjes en ontwikkelingen bij vrienden/collega's/kennissen te weten wil komen, hoeft alleen zijn Facebooksite te bezoeken en de ingekomen berichten te scannen. Ja, in slechtere tijden moest je wel naar een of ander verjaardagsfeestje, familiebijeenkomst of vriendenclubje om nog iets van informatie te verzamelen. En de ouderen onder u weten hoe vreselijk het was om live op bezoek te gaan: niemand die echt luistert, zoveel lawaai dat er niet bovenuit te praten is, hapjes die niet echt smaken en altijd wel één of andere grapjurk die alle aandacht naar zich toetrekt.

Nee, als u dan toch nog iemand wilt zien, dan is het veel handiger om te skypen. Want dan kunt u eten, roken en drinken wat u wilt zonder bang te zijn dat iemand anders zich met het gesprek bemoeit. Bovendien is het ook veel gemakkelijker om vroegtijdig te vertrekken. Gewoon zeggen dat de verbinding ineens heel slecht is geworden en ophangen. Niemand die daar iets achter zoekt.

Als het gaat om vluchtig seksueel contact is er ook veel verbeterd. Was het ooit nog nodig om de persoon in levenden lijve te ontmoeten, met alle risico's van dien, kan het nu allemaal virtueel. Webcammetje aan, even zwaaien, kleren uit en alles in eigen hand houden. Het virtueel seksen is hygiënischer en het is anoniemer, plus: het is veel gemakkelijker om alle sporen die zijn uitgezet ook nadien te wissen. Zo bekeken is het daarom ook geen bedreiging meer voor de bestaande relatie, terwijl vroeger nog mensen gingen scheiden omdat zij hun partner live hadden betrapt bij een niet-virtuele minnaar.

De echte bejaarden onder u weten ook hoe tijdrovend het is om live contact te hebben, en dan vooral als het gaat om aankopen van het een of ander zoals kleding of een pizza. Moest u vroeger nog eindeloos in de rij staan of hele einden rijden om ergens te eten, nu kan alles vanaf het computerscherm worden besteld; en wordt iedereen de ergernis bespaard dat anderen gaan voordringen of dat de verkoopster u negeert.

Vreemd genoeg willen veel mensen nog wel live contact met mij als psycholoog. Ik zie het maar als een onderdeel van hun evidente afhankelijkheidsprobleem. Want, goedlive contact werkt verslavend.

j.wijnberg@home.nl

www.psycholoogwijnberg.nl