Nieuws/Binnenland
1041889
Binnenland

Windkracht 9 in IJmuiden

De zuidwesterstorm zal maandag het hevigst zijn aan het eind van de ochtend, verwachten de weerdiensten. Tot die tijd trekt de wind snel flink aan. Tussen 6.10 en 6.20 uur is bij IJmuiden al windkracht 9 gemeten, meldt WeerOnline.nl

Deze weerdienst houdt rekening met - kortstondig - windkracht 11 op de Waddeneilanden. De laatste keer dat er zo'n zware storm woedde, was op 18 januari 2007. Toen werd de totale schade geraamd op zo’n 330 miljoen euro. Het KNMI verwacht zeer zware windstoten van 100-120 kilometer per uur, in de tweede helft van de ochtend en de eerste helft van de middag en dan in het westen, midden en noorden van het land. In het noordwestelijk kustgebied kunnen de windstoten mogelijk zelfs een snelheid van 130 kilometer per uur bereiken. De weerdienst heeft een waarschuwing gegeven voor extreem weer in de kustprovincies, het midden en het noorden van het land.

Het hoogtepunt van de storm wordt in het zuidwesten en westen rond 11.00 uur verwacht, voor het noorden rond 13.00 uur. Aan het eind van de middag wordt het allemaal weer wat rustiger.