Nieuws/Binnenland
1042003
Binnenland

Pietenprotest op het Malieveld

Een demonstratie op het Malieveld in Den Haag voor het behoud van Zwarte Piet heeft zaterdag enkele honderden mensen getrokken. Verkleed, zwart geschminkt en onder begeleiding van muziek maakten de deelnemers duidelijk dat zij Zwarte Piet geen symbool van racisme vinden en dat de gekleurde sinterklaashulp moet blijven. Dat de demonstranten, net als veel andere Nederlanders, willen dat de pietermannen de Sint ook in de toekomst blijven helpen, heeft er overigens nog niet toe geleid dat Sinterklaas al op de Nederlandse lijst van immaterieel cultureel erfgoed staat: daarvoor moet eerst een 'erfgoedzorgplan' worden gemaakt.

De demonstratie was georganiseerd door de 16-jarige Mandy Roos uit Den Haag. Zij maakt zich boos over de discussie die ontstond over Zwarte Piet. Inmiddels doen de Verenigde Naties onderzoek naar het fenomeen. „Zwarte Piet is geen racisme en moet blijven!”, aldus Roos. De tiener overhandigde zaterdag een verzameling Facebookpagina's van burgers die het protest steunen aan PVV-Kamerlid Joram van Klaveren.

In ons land zijn inmiddels meerdere acties tegen de afschaffing van Zware Piet. Zo kreeg de Facebookpagina Pietitie al 2,1 miljoen 'likes'. Aan wie de Pietitie uiteindelijk wordt overhandigd, is niet duidelijk.

Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vindt dat Sinterklaas op de nationale erfgoedlijst hoort. Het Sint Nicolaasgenootschap heeft het feest daarvoor ook aangemeld. Maar voor het tot de Nederlandse inventaris van cultureel erfgoed kan behoren, moet het genootschap van VIE eerst een plan maken waarin aandacht wordt besteed aan de discussie rond Zwarte Piet.

Ineke Strouken van VIE: „Mensen moeten de traditie dragen en doorgeven aan volgende generaties”, aldus Strouken. Daar hoort volgens haar bij dat je na moet denken over eventuele knelpunten die bij een traditie kunnen horen. „We willen dat er goed over nagedacht wordt en dat had het Sint Nicolaasgenootschap niet gedaan.” Strouken noemt de discussie over Zwarte Piet als voorbeeld van „weerbarstig erfgoed”. Er kunnen sinds vorig jaar tradities worden aangemeld voor de Nationale Inventaris Immaterieel en Cultureel Erfgoed.

Kinderen vinden het Sinterklaasfeest bijna allemaal leuk, zo blijkt uit een enquête van het Jeugdjournaal. Dat Zwarte Piet moet blijven vindt 88 procent van de kinderen, 6 procent vindt dat de Pieten allerlei kleurtjes moeten krijgen. De hulpen van de goedheiligman worden door 84 procent van de kinderen leuk gevonden, 68 procent vindt hen grappig. 95 procent van de kinderen die aan de enquête meededen heeft gehoord over de discussie over Zwarte Piet.