Nieuws/Binnenland
1042258
Binnenland

'Zeurpiet' zwijgt

De Nederlandse parlementariërs die op bezoek zijn bij de Verenigde Naties in Amerika kunnen definitief fluiten naar een gesprek met zeurpiet Verene Shepherd over de Sinterklaas-rel. De 'zeurpiet' blijkt op Jamaica te zitten en gooit bij alle vragen over Zwarte Piet meteen de hoorn op de haak

De Nederlandse delegatie dacht de omstreden zwartepietenonderzoekster te kunnen spreken op het VN-hoofdkantoor in New York. Daar praten de leden van de Eerste- en Tweede Kamer dezer dagen over zaken als vrouwenrechten, Syrië en Unicef. Na de eerdere uitlatingen van Shepherd waren ze plan om daar een onderonsje over Sinterklaas aan vast te plakken.

Dat blijkt er niet in te zitten. Na dagenlang aan het lijntje te zijn gehouden blijkt dat Shepherd helemaal niet aanwezig is in New York. De Telegraaf kwam er na speurwerk achter dat ze op haar thuiseiland Jamaica zit, waar bij vragen over Zwarte Piet meteen de telefoon opgehangen wordt

'In de val'

Shepherd is vrijwilliger bij de VN op het gebied van de rechten van mensen van Afrikaanse afkomst. Een Vlaamse erfgoedexpert die lid is van UNESCO, het onderdeel van de VN dat wél over tradities gaat, stelt dat Shepherd in de val is getrapt van Nederlandse activisten die via een omweg aandacht voor hun probleem proberen te vragen. Op basis van hun klachten schreef ze een brief op poten aan Nederland.

Shepherd gebruikt haar functie bij de Verenigde Naties ook om aandacht te vragen voor andere activistische hobby’s. Zo schreef ze onlangs op gezag van de VN een artikel over herstelbetalingen van de landen die vroeger slavenhandel dreven met het Caribisch gebied.

Dat doet ze op het oog objectief, maar ze besluit het artikel wel met waarschuwende woorden aan het adres van de kolonisatoren, dat het tijd wordt voor excuses en bijbehorend smartengeld. Die komen uit de mond van haar directe collega Hilary Beckles, met wie ze veel samenwerkt.

Daarnaast laat Shepherd in de publicatie onvermeld dat ze actief lid is van de commissie van de Caribische unie Caricom, die geld wil zien in ruil voor het leed dat slaven is aangedaan. Ook Suriname heeft in het kader van deze aanklacht een claim neergelegd bij de Nederlandse staat. De commissie wil dat ons land 30 miljard betaalt.

Subsidie

Door de ophef komt ook de publicatie van de Raad van Europa vorige week dat Nederland steeds xenofober wordt, in een ander daglicht te staan. Het rapport is totaal onduidelijk over met welke organisaties in ons land gesproken is. Het mensenrechtenorgaan weigert hier ook duidelijkheid over te geven, zodat niet kan worden nagegaan in hoeverre politieke motieven invloed hebben gehad op de mening van de raad. „Het gaat om verschillende vertegenwoordigers van minderheden en non-gouvernementele organisaties op dit gebied”, zegt een medewerker.

Hij geeft wel toe dat de Raad sprak met Art.1, een kenniscentrum tegen discriminatie. Opvallend is dat één van de belangrijkste aanbevelingen van het rapport is dat Art.1 de in 2011 gestopte subsidie terugkrijgt.

CDA-Kamerlid van Toorenburg die ook in New York is, legt zich voor nu neer bij het verstoppertje spelen van Shepherd. „Het is niet anders. We wachten een eventueel rapport af en begrijpen dat het gebruikelijk is dat de commissie een bezoek aan Nederland brengt. Dan zullen we elkaar vast spreken.” VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen denkt dat de zaak met een sisser afloopt: „Gelukkig maakt niemand die wij gesproken hebben bij de VN zich druk om onze Zwarte Piet!”