Nieuws/Binnenland
1043035
Binnenland

'Zwarte Piet stamt af van kindslaaf'

Kunsthistoricus Elmer Kolfin twijfelt er niet aan: Zwarte Piet is terug te voeren op zwarte pages, kindslaven die in de 17e eeuw werden gehouden door welgestelden. De universitair docent kunstgeschiedenis baseert die conclusie op werk van 17e eeuwse schilders als Eglon van der Neer en Michiel van Musscher.

In de Volskrant wijst Kolfin op de overeenkomsten tussen de kleding van de zogeheten Morenpages en het Pietenpak. ,,Pofbroek, maillot, vaak ook een molensteenkraag, het is hetzelfde.'' Vanwege die herkomst van de figuur van Zwarte Piet valt volgens de kunsthistoricus niet aan de conclusie te ontkomen dat hij een andere vorm moet krijgen.

,,Zoiets begint met een bewustwordingsproces en daar zitten we nu middenin. Dat gaat altijd gepaard met pijn, smart en emotionele betogen.'' De traditie moet geleidelijk veranderen, denkt hij. ,,Uit goed fatsoen moeten blanke mensen die Zwarte Piet niet meer willen. Maar het is ook goed fatsoen van zwarte mensen om de blanken tijd te gunnen voor een alternatief.''