1043095
Binnenland

Proces verdachten kunstroof tegen Rotterdam

De verdachten van de kunstroof in Rotterdam beginnen zelf een rechtszaak tegen de gemeente Rotterdam en de Kunsthal. Advocaat Catalin Dancu zei dat namens de verdachten, zowel voor als na de zitting dinsdag voor de rechter in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

Volgens Dancu valt het de gemeente Rotterdam en de Kunsthal onder meer te verwijten dat het juridische proces niet op rolletjes loopt. Hij doelt onder meer op stukken die niet op tijd naar Roemenië zijn verstuurd. Dancu verwijt de Nederlanders „narcistisch gedrag” in de zaak, omdat ze bij alles wat misgaat, de schuld bij de Roemenen leggen. Ook zei hij te kunnen bewijzen dat het museum en de gemeente hun zaakjes niet op orde hadden terwijl alle schuld nu bij de verdachten wordt gelegd. Volgens Dancu waren de kunstwerken zeer slecht beschermd. „Ik sluit daarom niet uit dat het om kopieën ging.”

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam laat weten dat de gemeente niet inhoudelijk op de zaak kan reageren, omdat er in Rotterdam nog niets over de zaak bekend is en er geen dagvaarding binnen is.

Dancu heeft inmiddels contact gelegd met Nederlandse advocaten die voor hem de rechtszaak kunnen voeren in Nederland, zei hij na de zitting. Hij meldde ook dat de verdachten niet meer naar Nederland willen, waar zij zich zelf juist steeds sterk voor hadden gemaakt. „Het is nu te laat, het hoeft niet meer.” Volgens de Roemeense advocaten zijn de Nederlandse autoriteiten zelfingenomen en willen ze de verdachten niet naar Nederland halen, omdat ze „bedenkelijke zaken willen bedekken”.

De zes verdachten worden ervan beschuldigd dat ze betrokken waren bij de diefstal en verduistering van zeven waardevolle schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam. Die werden op 16 oktober vorig jaar gestolen en naar Roemenië gebracht om te verhandelen. Het zijn doeken van onder anderen Paul Gauguin, Claude Monet, Henri Matisse en Pablo Picasso.