1043107
Binnenland

Proces kunstroof gaat 19 november verder

De rechtszaak tegen de zes verdachten van de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal gaat op 19 november verder. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald tijdens de behandeling in Boekarest. Dan zal de officier van justitie een strafeis formuleren. Helderheid over de doeken leverde de zitting niet op.

Het was na twee schorsingen in augustus en september dinsdag de eerste keer dat de zaak inhoudelijk werd behandeld. Vier van de vijf aanwezige verdachten bekenden hun betrokkenheid bij de diefstal en verduistering van de zeven doeken, al verklaarden ze dat ze niet wisten dat het zulke waardevolle kunst was. De vier zeiden dat dit nooit had mogen gebeuren.

De vijfde verdachte, de moeder van een van de twee hoofdverdachten, zei dat ze onschuldig was en beriep zich verder op haar zwijgrecht. Zij wordt ervan verdacht de schilderijen in haar kachel te hebben verbrand. De verdachten zeiden dinsdag niet te weten waar de schilderijen op dit moment zijn. Moeder Olga zou de laatste zijn geweest die ze in handen had.

De zesde verdachte, die wordt gezien als het brein achter de roof, is nog voortvluchtig.

De advocaten willen dat de procedure sneller wordt afgewikkeld, omdat hun cliënten hebben bekend en spijt hebben betoond. De officier van justitie is het daar niet mee eens. Hij wees erop dat er nog steeds gaten in het verhaal zitten die eerst moeten worden ingevuld. Ook de rechter wil verder praten. Hij gaf wel aan dat deze zaak wat hem betreft op 3 december moet zijn afgerond. Dat is de laatste zittingsdag van de rechtbank.