1043109
Binnenland

Twee verdachten kunstroof bekennen schuld

Twee verdachten van de roof van zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal hebben dinsdag voor de rechter in Roemenië schuld bekend. Hoofdverdachte Radu Dogaru gaf toe dat hij de doeken heeft gestolen maar vroeg zich tegelijk af of het de originele doeken waren of dat het slechts kopieën waren. Alexandru Bitu bekende dat hij de doeken in de auto heeft geladen.

Het tweetal kwam dinsdag als eerste aan de beurt in het hervatte proces tegen de zes Roemeense verdachten, van wie er een voortvluchtig is. Radu Dogaru verwees naar de in zijn ogen slechte beveiliging van het museum. Hij was wel eens in het Louvre in Parijs geweest en daar waren de schilderijen wel goed beveiligd. In Rotterdam was de binnendeur gewoon open, zei hij. Zijn advocaat uitte eerder al veel kritiek op de beveiligingsmaatregelen in de Kunsthal.

Alexandru Bitu bekende dat hij de gestolen waar in zijn auto heeft gelegd, maar dat hij op dat moment niet wist wat het precies was. Hij zei de doeken niet echt gezien te hebben. Toen hij doorkreeg dat het zulke waardevolle schilderijen waren, wilde hij niet meer meehelpen met het verhandelen ervan. „Ik dacht dat het een spel was”. De aanklager en rechter toonden zich niet onder de indruk van zijn verklaring.

Vijf verdachten zijn aanwezig in de rechtbank in Boekarest. Alleen Adria Procop is voortvluchtig. Hij nam samen met Radu Dogaru de doeken weg. De rest zit wel achter de tralies, behalve Petre Condrat, de assistent van een zakenman die probeerde een koper te vinden. De moeder van Radu Dogaru, Olga, zou schilderijen in haar kachel hebben verbrand. Het onderzoek hiernaar is nog niet afgerond. Het Openbaar Ministerie in Roemenië wil een contraexpertise maar heeft daar nog geen stappen in gezet.

De rechter heeft aan het begin van de zitting tegen de verdachten gezegd dat ze als ze bekennen, hij hun een derde strafvermindering kan bieden. De aanklager heeft nog geen eis op tafel gelegd.

Dinsdag trok de Triton Foundation, de eigenaar van de schilderijen, zich officieel terug uit het proces. Zij hebben het verzekeringsgeld van 18 miljoen euro ontvangen en zijn nu geen partij meer in de zaak. Verzekeraar Lloyds of Londen probeert dat geld op de daders te verhalen.