Nieuws/Buitenland

Lichte regen in bosbrandgebied Australië

Het bestrijden van de bosbranden in Australië is voor de brandweer dinsdag iets makkelijker geworden, omdat het zachtjes regent. De brandweer liet weten dat in de deelstaat New South Wales nog circa 60 branden woeden.

Verscheidene branden zijn onder controle, maar de brandweer noemde geen aantallen. Vermoedelijk moet de brandweer in de komende dagen onder slechtere omstandigheden werken. Weerkundigen voorspellen voor woensdag harde wind en hogere temperaturen.

De grootste en gevaarlijkste brand woedt in de Blue Mountains, ongeveer 60 kilometer ten westen van Sydney. De autoriteiten hebben opdracht gegeven de scholen in de Blue Mountains woensdag dicht te houden. Inwoners van verpleeg- en verzorgingshuizen moeten worden geëvacueerd.

De branden in New South Wales hebben sinds donderdag al ruim 200 huizen verwoest. Voor de hele deelstaat is de noodtoestand afgekondigd. Daardoor kunnen de autoriteiten mensen dwingen tot evacuatie, gebouwen slopen en het water en de elektriciteit uit veiligheidsoverwegingen afsluiten.