Nieuws
1043485
Nieuws

NIEUWS

Wordt zeeziekte iets van vroeger?

Gaat dit schip de oplossing bieden tegen het eeuwenoude fenomeen zeeziekte? Een Noorse firma zegt een schip te hebben ontwikkeld waarmee je niets meer van de golven merkt.

Het Noorse bedrijf Salt Ship design heeft een schip ontwikkeld dat op twee manieren een tegenbeweging creëert als de aanstormende golven vaartuigen een bepaalde richting op wil duwen, zo meldt Inquisitr.

Thrusters

Op de romp komen zes beweegbare thrusters die een tegenbeweging kunnen creëren om de golven te compenseren. Maar nog opvallender is dat er in het schip grote tanks komen met daarin water.

Tegengolf

Via zware luchtventielen in deze tanks wordt op dit water een tegengolf gecreëerd, waardoor de deinende beweging van het schip wordt gecompenseerd.

Landleven

Het schip gaat gebruikt worden in de offshore olie-industrie en moet tijdelijke huisvesting aan achthonderd mensen bieden. Volgens het bedrijf wordt het leven aan boord vergelijkbaar met het leven op het land. Het moet verder in staat zijn om stil te blijven liggen naast boorplatformen.

Pleziervaart

Als de technologie een succes wordt, is het mogelijk dat deze op termijn ook gebruikt wordt in pleziervaartugen en in andere schepen in de beroepsvaart. Wanneer het systeem van de tegengolven in de watertanks een succes blijkt, zou dat de vierde methode zijn die de afgelopen jaren ontwikkeld wordt om schepen stabieler te laten varen.

Rotorswing

Er bestonden als eerste systeem al stabliserende vinnen aan de romp, als tweede gyrostabilisatoren en als de derde een recente vondst: de rotorswing. Bij dit laatste wordt met een zware cilinder in een boot met behulp van het zogenoemde Magnus effect een tegenbeweging veroorzaakt.