Nieuws
1043578
Nieuws

Advertorial

Wild & Wijn-weken: Eend

De geur van een nat bos, een knappend haardvuur, een goed glas wijn. De herfst is de meest aromatische en smakelijke van alle seizoenen. Oók in de keuken, met ‘rijke’ gerechten op basis van wild. Lidl ontwikkelde met topkok Ramon Beuk en Beste Sommelier van Nederland, Jan-Willem van der Hek, mooie wild- en wijncombi’s die iedereen kan maken en betalen. Deze week: Barbarie eend.

 

Hele eend gelakt uit de oven

Benodigdheden voor 4 personen:

- 1 hele Barbarie eend - 1 dl ketjap - 1 potje veenbessencompote - 2 dl kippenbouillon - zout en peper

 

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 130 graden. Snij het overtollige vet van de eend, alsook het kontje. Bekijk bovenstaande video voor de juiste techniek. Leg de eend een minuut in kokend water, daardoor trekt het velletje mooi strak.

 

Warm de ketjap op in een pannetje met de veenbessencompote, wat zout en peper en de kippenbouillon. Pureer het glad en laat het geheel inkoken tot stroop.

Leg de hele eend in een grote, passende braadpan of diepe ovenschaal. Er komt veel vet vrij, dus let erop dat de rand hoog genoeg is om dit op te vangen. Verdeel de stroop over de eend door hem als het ware te ‘lakken’. Plaats de eend voor 4 uur in de oven op 130 graden. Giet de jus die vrijkomt ieder half uur over de eend. Tip Serveer de in plakken gesneden eend met witte rijst, frisse groenten in reepjes en een gepoft sjalotje. Giet tot slot nog wat braadvocht over de borden.

 

WIJNTIP VAN JAN-WILLEM

• Lekker met een Bordeaux Château Haut Cormier.• De charme van deze wijn is het toegankelijke en toch typische Bordeaux karakter. De wijn ruikt naar bramenfruit in combinatie met tonen van hout en de geur is goed aanwezig.• De malse, vettige smaak van de eend gaat goed samen met de tannines van de Cabernet Sauvignon-druiven• Door het gerecht naturel en fris te houden, sluit de wijn nog beter aan bij de eend. 

NIET DOEN: serveren met compote of chutney. Het zoet in combinatie met de wijn veroorzaakt een bittere nasmaak.

WEL DOEN: serveren op 18 graden, vanuit een mooie karaf in Bordeaux-glazen.

 

 

 

Kijk op www.lidl.nl voor alle wildrecepten, instructievideo’s en de wijn proefnotities van Jan-Willem van der Hek. Alle producten zijn vanaf 30 september verkrijgbaar, tenzij anders vermeld in de Wild & Wijn brochure. Volgende week: Hertenbiefstuk.

 

.img-right .copyright{display:none;}