Nieuws/Binnenland
1043604
Binnenland

“ Dit is een caravan met een punt”

Weidse Wateren

In de lijst met Nederlands favoriete vaargebieden, komt Zeeland direct na Friesland op de tweede plek. Want Zeeland koppelt kolkende rivieren, parelwitte stranden, verstilde poelen en historische plaatsen aan culinaire hoogstandjes in en rond de moderne jachthavens. Al deze ingrediënten waren voor de Varende Vaarkrant reden om het Veerse Meer te bezoeken.

Een dagje varen begint bij een zoektocht naar een geschikte boot op internet. Via botentehuur.nl kwamen we terecht bij Zeeland Boten Verhuur in Middelburg, waar ze naast sloepen en consoleboten ook zogenaamde pontonboten verhuren. Dit zijn comfortabele Amerikaanse boten met twee aluminium drijvers, aangedreven door een 25 pk buitenboordmotor.

StortregenGeen vaarbewijs nodig, ruimte voor tien man en een zonnedak annex regenscherm boven het hoofd, ideaal voor een toertje rond het Veerse meer. En omdat Zeeland het grootste aantal zonne-uren van Nederland heeft, hadden we de zonnebrand al in de aanslag. Helaas troffen we een bewolkte dag, maar een schrale troost was dat het diezelfde dag in de rest van Nederland stortregende.

Rustig varenVanuit Middelburg is het over het Arnekanaal door Walcheren, een half uurtje varen naar Veere. Vlak voor het historische stadje met middeleeuwse gevels, vormt de sluis de toegangspoort tot het 22 kilometer lange Veerse meer. Omdat dit een binnenmeer is, biedt het de gelegenheid om redelijk beschermd en in alle rust te varen, te vissen of te rond te zeilen. In het meer vind je een groot aantal kleine eilandjes met uitstekende afmeerfaciliteiten. Naast de prima havenfaciliteiten met 3500 ligplaatsen, zijn de beschutte haventjes aan de eilanden ideaal om er met de boot te overnachten. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

KwelgeestenOp het brakke water van het Veerse meer stuiten we op zeeverkenners, een breed spectrum aan nieuwe en oude, kleine en grote boten, verliefde stelletjes, maar zien we ook af en toe kleine kwallen in het water drijven. Die kleine kwelgeesten weerhouden de echter zwemmers er niet van om toch een frisse duik te nemen. De gezellige binnenhaven van Veere is populair. Als we de passanten vragen waarom ze een bezoek aan Zeeland brengen, noemen ze zonder uitzondering de rust, de ruimte en de overheerlijke kreeft.

Eigen krantjeHet bezoek van de pontonboot met de grote gele Telegraaf vlag aan het Veerse meer blijft niet onopgemerkt. Veel watersporters komen een praatje maken en een enkeling vraagt of we de krant komen uitdelen. Dat doen we niet, maar een enkeling kunnen we gelukkig maken met ons eigen krantje. En dan vervolgen we onze weg richting Veere en Middelburg. Zeeland heeft watersporters, zelfs als de zon niet schijnt, heel veel te bieden.