1043867
Buitenland

'Priebke wordt op geheime plek bijgezet'

De overleden oorlogsmisdadiger Erich Priebke wordt „ergens tussen Italië en Duitsland” op een geheime plek bijgezet. Dat heeft zijn advocaat aan Italiaanse media laten weten. Daaruit blijkt dat de voormalig SS'er waarschijnijk in Zwitserland of Oostenrijk zijn laatste rustplaats krijgt.

Priebke overleed op 11 oktober op 100-jarige leeftijd in Rome. Hij werd in 1998 tot levenslang veroordeeld voor zijn rol in de massaslachting in 1944 in de Ardeatijnse Groeven in Rome. Onder zijn leiding schoten de Duitsers daar 335 Italianen dood als represaillemaatregel voor een aanslag in het centrum van Rome waardoor 33 Duitse soldaten waren omgekomen. Priebke zat na zijn veroordeling niet in de gevangenis maar kreeg huisarrest.

Na de dood van Priebke is lang geruzied over de plek waar hij begraven zou worden. Italiaanse gemeenten wilden de oud-SS-er niet begraven. Argentinië, de plek waar Priebke jarenlang verbleef, zat ook niet op zijn lichaam te wachten. Zijn Duitse geboortestad Henningsdorf bij Berlijn weigerde de oorlogsmisdadiger een rustplaats te bieden.