Nieuws/Binnenland
1044042
Binnenland

Winterklaar

Stappenplan voor de doe-het-zelver

De redactie van de Vaarkrant heeft voor zowel de motorbootvaarder als de zeiler een lijst gemaakt die je kunt gebruiken bij het voorbereiden van je boot voor de winter. Om dit seizoen al te gebruiken of om voor later te bewaren.

Klussen voor zowel zeil- als motorboot:

 1. Onderwaterschip: controleren van roer, kiel, schroef, afsluiters, anodes en afdichtrubbers, antifouling opbrengen (bij voorkeur kort voor te water laten)
 2. Romp boven water: beschadigingen wegwerken, romp poetsen en in de was zetten (polyester) of schuren, plamuren en schilderen (hout en staal)
 3. Luiken: controleren op waterdichtheid, rubbers checken en zo nodig vervangen. Zorg ook in de winter voor goede ventilatie aan boord.
 4. Motor: koelsysteem aftappen, (warm) motorblok, koelwaterleidingen en afsluiters met antivries vullen. Filters leegmaken of vervangen. Olie verversen en brandstofleidingen controleren.
 5. Schroef: op beschadiging en schroefas, op speling en waterdichtheid controleren. Bilge, pomp plus leidingen met antivries beschermen tegen bevriezing.
 6. Brandstoftank aftanken tegen condensatie en brandstof aanvullen met additief tegen bacteriële verontreiniging
 7. Drinkwatersysteem: aftappen en vullen met drinkwater antivries. Vuilwatersysteem leeghalen, toilet leegpompen en hele toiletsysteem inclusief afsluiters vullen met antivries
 8. Interieur: Alle textiel en papier zoals kussens, gordijnen, kaarten, boeken en matrassen van boord halen. Vochtvreter plaatsen.
 9. Buiskap en dekkleed controleren en zo nodig repareren. Landvasten controleren, winterkleed stormvast aanbrengen bij stalling buiten

 

Klus voor alleen zeilboot:

 1. Zeilen en lijnen zoals vallen en schoten controleren en van boord halen, Blokken, klemmen en lieren controleren en onderhouden. Mast en verstaging controleren en zo nodig van boord halen.

 

Klus voor alleen motorboot:

 1. Trimtabs, stabilisatoren, staartstukken en andere onder de boot uitstekende onderdelen controleren en onderhouden.