Nieuws/Binnenland
1044045087
Binnenland

Gemeente Amsterdam: kom niet naar winkelgebied in binnenstad

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam roept mensen op niet meer naar het winkelgebied in de binnenstad te komen met het oog op het coronavirus. „Het is daar te druk”, aldus de gemeente zondag op Twitter.

In de Kalverstraat is eenrichtingsverkeer ingesteld. De richting loopt vanaf de Dam naar het Spui.

Op zaterdag meldde Amsterdam ook al dat het in de binnenstad te druk was met winkelend publiek.

Ook in andere steden is het zondag druk. In de gemeente Maastricht werd code rood afgekondigd.

Maastricht

De gemeente Maastricht heeft zondagmiddag voor de binnenstad in de Limburgse hoofdstad code rood afgekondigd. Het is er te druk, mensen kunnen de anderhalve meter afstand niet meer bewaren, zei een woordvoerster zondagmiddag. De gemeente roept mensen op om niet meer te komen. Als mensen toch blijven komen, dan gaat burgemeester Annemarie Penn-te Strake over tot het sluiten van de winkels in de binnenstad.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake

Ook zaterdag was het in Maastricht heel druk, aldus de woordvoerster. Daarop kondigde de gemeente code oranje af, net als zondagochtend. Dat betekent dat in drukke winkelstraten eenrichtingsverkeer geldt en de gemeente alle beschikbare handhavers en zogenoemde hospitality-guides inzet. Zondagmiddag kondigde de gemeente code rood af met de waarschuwing dat de burgemeester tot winkelsluiting overgaat als de drukte niet afneemt. Volgens de woordvoerder zijn er onder meer veel Belgen in de stad. „Veel mensen komen naar de binnenstad om gericht bepaalde winkels te bezoeken”, zei ze.

Eindhoven en Dordrecht

Ook in Eindhoven is het zondagmiddag volgens een woordvoerder drukker aan het worden. De gemeente roept mensen op om niet meer naar de binnenstad te komen. Zaterdagmiddag besloot burgemeester John Jorritsma de winkels eerder te sluiten, omdat het veel te druk was. Ook zijn collega in Dordrecht deed dat zaterdag.