Nieuws/Binnenland
1044224
Binnenland

'Vermist raadslid op vlucht voor justitie'

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort deed aangifte tegen raadsleden wegens het lekken van een kritisch rapport over zijn functioneren. Dat zou ook de reden zijn van het onverwachts verdwijnen van PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez (34). „De druk op Ramón was te zwaar.” Dat stellen ingewijden aan De Telegraaf.

De Rijksrecherche screent nu computers van raadsleden. Dat de eerste burger daar geen vrienden mee maakt, laat zich raden. „Op die computers staat zeer vertrouwelijke informatie. Van belangrijke collegevragen tot gesprekken met je minnares”, aldus een ingewijde. „Bovendien is het lekken van ene rapport geen reden om aangifte te doen.”

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er een computer wordt onderzocht, maar wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. Drie fractievoorzitters zijn inmiddels door justitie gehoord inzake het lekken van het rapport.

Voorbereiden

De sinds donderdag tien oktober vermiste Ramón Smits Alvarez van de PvdA is een van de raadsleden wiens gangen door de Rijksrecherche nagegaan worden. „Daarom is hij nu naar het buitenland vertrokken. Hij houdt zich een tijdje gedeisd om zich te beraden en zich juridisch voor te bereiden. Hij wil een goed verhaal hebben omdat justitie ook hem wil aanpakken”, aldus een ingewijde. „Van een persoonlijk drama is geen sprake.”

Het is onder raadsleden publiek geheim dat Ramón Smits Alvarez om die reden vertrokken is. Hij zou zijn vrouw via een smsje hebben gemeld dat hij ‘rust nodig heeft’. Op de dag dat Smits Alvarez verdween, pinde hij vermoedelijk ook 4000 euro van de partijrekening. Zijn fiets werd aangetroffen op station Amersfoort. Daarna is er niets meer van hem vernomen. Het gerucht gaat dat hij in een Italië, Frankrijk of Spanje zou kunnen zitten.