Nieuws/Buitenland
1044344
Buitenland

Felicitaties Letta en Obama om einde crises

De Amerikaanse president Barack Obama en de Italiaanse premier Enrico Letta hebben elkaar donderdagmiddag (Amerikaanse tijd) gefeliciteerd met het bezweren van de crises in beide landen.

„Ik feliciteer president Obama met zijn succes”, zei Letta, die donderdag op bezoek was in het Witte Huis. „Zijn succes is ook ons succes.” De tijdelijke verhoging van het schuldenplafond en daarmee het beëindigen van de 'shutdown' van de overheid is „erg belangrijk voor de stabiliteit van de markt en de wereld”, aldus Letta. De Italiaan zag door de sluiting van onder meer diensten en musea zelf een evenement in de National Gallery of Art in Washington woensdag aan zijn neus voorbij gaan.

Obama feliciteerde de Italiaanse premier op zijn beurt met de overwonnen regeringscrisis van twee weken geleden. Toen moest er een vertrouwensstemming aan te pas komen nadat oud-premier Berlusconi had geprobeerd het kabinet ten val te brengen. Italië heeft daarnaast zijn financiën gestabiliseerd en beweegt zich in de „goede richting”, vond Obama.