Nieuws/Buitenland
1044349
Buitenland

Coalitievorming Duitsland stapje verder

De onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Duitsland donderdag zijn een belangrijke stap verder gekomen. Leiders van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD willen officiële onderhandelingen beginnen en hebben hun partijen geadviseerd in te stemmen met de gesprekken.

Dat werd donderdag bekend nadat de partijen 2,5 uur hadden overlegd. Het was de derde ronde verkennende gesprekken over de vorming van een regering.

SPD-voorzitter Sigmar Gabriel toonde zich optimistisch dat de CDU/CSU en zijn partij op alle gebieden tot een akkoord kunnen komen. Een van de SPD-wensen is de invoering van een minimumloon. De SPD'ers die bij de verkennende gesprekken waren hebben volgens hem unaniem voor officiële coalitieonderhandelingen gestemd.

Ook volgens CDU-kopstuk Hermann Gröhe is er een basis voor coalitieonderhandelingen. De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel won de verkiezingen in september, maar is op zoek naar een nieuwe coalitiepartner. De liberale FDP haalde de kiesdrempel niet en kon daarom niet in de regering blijven.

Zondag wordt tijdens een SPD-congres met 200 deelnemers achter gesloten deuren besproken of de partij officiële coalitieonderhandelingen moet aangaan met de CDU/CSU. Het is de bedoeling dat de onderhandelingen dan woensdag echt beginnen.

Uiteindelijk wil de SPD uitkomst van de onderhandelingen voorleggen aan haar 470.000 leden. Dat gebeurt waarschijnlijk in november.

De twee partijen vormden van 2005 tot en met 2009 ook al een regeringscoalitie. Een coalitie van de CDU/CSU en SPD wordt in Duitsland 'zwart-rood' of grote coalitie genoemd.