Nieuws/Buitenland
1044350
Buitenland

Greenwald bij mediaproject eBay-oprichter

Onderzoeksjournalist Glenn Greenwald verruilt de Britse krant The Guardian voor een nieuw peperduur mediaproject van miljardair Pierre Omidyar, de oprichter van veilingsite eBay.

Dat heeft Greenwald donderdag tegen de BBC gezegd. Laura Poitras, de documentairemaakster die Greenwald in contact bracht met NSA-klokkenluider Edward Snowden, doet hoogstwaarschijnlijk ook mee.

Greenwald publiceerde met behulp van Snowden talloze artikelen over spionage van de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse GCHQ bij bevriende landen. Ook is op grote schaal communicatie van burgers onderschept. Wat voor project de Franse eBay-miljardair precies op poten zet, is nog niet bekendgemaakt.

Naar eigen zeggen wil Omidyar „onafhankelijke journalisten steunen op een manier die hun werk de meeste invloed mogelijk geeft” en daarmee „het publieke belang steunen”. De oprichter wil „manieren vinden om van gewone lezers betrokken burgers te maken”.

Toen de oprichter Greenwald voor zijn project benaderde, ontdekte hij dat Greenwald, Poitras en onderzoeksjournalist Jeremy Scahill aan eenzelfde idee werkten. „Onze plannen hadden veel overlap, dus besloten we onze krachten te bundelen.”