Nieuws/Buitenland
1044352
Buitenland

Frans scholierenprotest tegen uitzettingen

In Parijs en andere Franse steden is donderdag een scholierenprotest uitgebroken tegen de uitzetting van buitenlandse medeleerlingen. Op de Place de la Nation in de hoofdstad zijn duizenden leerlingen van minstens 20 van de 100 middelbare scholen bijeengekomen, meldden Franse media. Ze droegen spandoeken bij zich met teksten als: „Een leerling is een burger” en „Stop de uitzettingen”. Naar verwachting wordt vrijdag opnieuw geprotesteerd en doen dan ook docenten mee.

De directe aanleiding voor de demonstraties is de uitzetting van een 15-jarig meisje uit Kosovo. Vooral de manier waarop dat gebeurde wekt veel beroering: de politie pakte scholiere Leonarda Dibrani op tijdens een schoolreisje, onder het toeziend oog van haar klasgenoten. Het meisje werd op 9 oktober met haar familie op het vliegtuig naar het kleine Balkanland gezet. Hun asielaanvraag was definitief afgewezen.

In een interview met de Franse zender RTL zei Leonarda doodongelukkig te zijn en vaak aan zelfmoord te denken. „Mijn leven is in Frankrijk”, zei ze. „Ik spreek niet eens Albanees.” Haar vader (43) droeg bij aan de onrust door te onthullen dat zijn huwelijksakte vals is en dat zijn familie eigenlijk in Italië is geboren, maar daarover heeft gelogen om na omzwervingen uiteindelijk asiel aan te kunnen vragen in Frankrijk.

Volgens de politie deden in Parijs zo'n 2500 scholieren mee aan de protestactie, maar volgens de vertegenwoordigers van de leerlingen waren dat er zelfs 7000. Ook in Avignon en La Rochelle zijn scholieren protestacties begonnen. De demonstraties gaan inmiddels niet meer alleen over Leonarda, maar ook over andere uitgeprocedeerde asielzoekers, zoals de 19-jarige Armeniër Khatchik.

De zaak leidt ook tot politieke beroering. Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft woensdag na kritiek uit zijn eigen Socialistische Partij in het parlement toegezegd dat hij de uitzetting van het Kosovaarse gezin laat onderzoeken. Hij zei er vooralsnog van uit te gaan dat de autoriteiten volgens de regels hebben gehandeld.