Nieuws/Buitenland
1044353
Buitenland

Obama: volk is Washington helemaal beu

De politieke impasse in de Verenigde Staten van de afgelopen weken kent geen winnaars, heeft onnodige economische schade veroorzaakt en het vertrouwen van de bevolking in de politiek verder verminderd. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama donderdag. „Het volk is Washington helemaal beu”, aldus Obama.

Het Congres moet volgens hem „doen waar het voor aangenomen is“: economische groei bevorderen, zorgen voor goed onderwijs en het „gebroken immigratiestelsel” hervormen. Tegelijkertijd onderschreef Obama het belang van begrotingsdiscipline. „We moeten uitgaven aan zaken die we niet nodig hebben schrappen, zoals mazen in de belastingwet die niet voor groei zorgen.”

Volgens Obama moeten politici hun oren minder laten hangen „naar lobbyisten, bloggers en pratende hoofden”. Volgens hem zijn economische groei en een verantwoorde begroting goed verenigbaar.

De president reageerde voor het eerst in het openbaar op het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond, waar hij woensdag zijn handtekening onder zette. Hoewel de staatsschuld blijft oplopen, benadrukte hij juist dat het de goede kant opgaat met de overheidsfinanciën. „Het begrotingstekort wordt niet groter, maar kleiner. Het is nu nog maar de helft van wat het geweest is.”

Minister van Defensie Chuck Hagel liet weten dat het Pentagon ondanks het einde van de shutdown nog steeds „in de schaduw van budgetonzekerheid“ opereert. Hij vindt dat er uiterlijk half januari een wet moet klaarliggen voor een langetermijnoplossing.

Door langere fiscale onzekerheid komt de nationale veiligheid en Amerika's internationale reputatie namelijk in gevaar, denkt hij. „Onze bondgenoten vragen zich af: kunnen we op onze samenwerking met Amerika rekenen? Voldoet Amerika aan zijn verplichtingen en houdt het zich aan zijn beloftes?” zei Hagel op een persconferenties. „Dit zijn kwesties die ons allemaal aangaan en gevolgen hebben voor onze nationale veiligheid.”