Nieuws/Binnenland
1044363
Binnenland

Arctic Sunrise naar haven Moermansk gesleept

Het Greenpeaceschip Arctic Sunrise dat in Rusland aan de ketting ligt, is naar de haven van Moermansk gesleept en daar afgemeerd. Dat hebben Russische media donderdag gemeld.

Volgens de mediaberichten is het schip dinsdag van een nabijgelegen baai naar de haven gesleept vanwege een „noodsituatie”. Greenpeace zelf vermoedt dat het gaat om een voorzorgsmaatregel om beter toezicht op het schip te kunnen houden.

De Nederlandse machinist Mannes Ubels sprak onlangs zijn zorgen uit over het onderhoud van het Greenpeace-schip. De generator zou kunnen uitvallen. Water zou dan niet meer worden weggepompt en „in het ergste geval zou de Arctic Sunrise zelfs kunnen zinken.”

Ubels is een van de 30 opvarenden van de Arctic Sunrise die in Rusland zijn aangeklaagd voor piraterij na een protestactie in september bij een boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee.

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Nederland hoopt via arbitrage met Rusland het schip en de bemanning vrij te krijgen. Als dat niet snel genoeg vlot, wil Nederland naar het Internationaal Zeerechttribunaal stappen.