Nieuws/Binnenland
1044364
Binnenland

Asscher benoemt waarnemer in zaak Sensire

Er komt een waarnemer die gaat toezien op de gang van zaken rond de aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) melden dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De waarnemer gaat erop toezien dat afspraken die Sensire eerder met Van Rijn maakte worden nagekomen. Ook kan hij kwesties signaleren en agenderen bij de verantwoordelijke partijen en informatie verzamelen om herhaling in de toekomst te voorkomen, aldus de bewindslieden.

Asscher en Van Rijn reageren op vragen uit de Kamer die zich zorgen maakt over het gesteggel over het ontslag van 1100 werknemers van Thuiszorgorganisatie Sensire. Volgens vakbond Abvakabo FNV zou Sensire het ontslag al eerder hebben bedacht en met gemeenten hebben afgekaart de medewerkers na ontslag te laten terugkeren in een goedkopere constructie als alfahulp.

Berichtgeving daarover zorgden volgens Asscher en Van Rijn weliswaar voor „nadere inkleuring” maar leverde geen nieuwe feiten voor de beoordeling van de ontslagaanvragen. Eveneens op verzoek van de Kamer liet Asscher nogmaals bekijken of het UWV wel terecht de ontslagvergunning heeft verleend. De reconstructie zorgde niet voor nieuwe inzichten: het UWV volgde de regels en verleende de ontslagvergunning om bedrijfseconomische redenen en het ontbreken van toekomstperspectief.

De thuiszorgmedewerkers houden zaterdag een demonstratie en manifestatie voor het hoofdkantoor van Sensire in Varsseveld. Daarbij zijn onder anderen Ton Heerts (FNV-voorzitter), en SP-leider Emile Roemer aanwezig.